The Musical Box: En flicka ung och fager

måndag 14 december 2015

En flicka ung och fager

BENGT SÄNDH & FINN ZETTERHOLM – FOLKLÅR – 1977

Det finns en vits som går så här:
Den unga hustrun till sin man: Vi kan inte ha din pappa inneboende här längre, han kan ju varenda snuskig visa som finns. Vi måste tänka på barnen.
Den förvånade mannen: Menar du att gubben går omkring och sjunger snuskiga visor så barnen hör det?
Hustrun: Nä, men han visslar dem...

Vilket är ungefär så det är med låtarna på den här LP:n, alla kan dem, men bara ett fåtal sjunger dem offentligt. När Bengt Sändh och Finn Zetterholm gjorde det i slutet av 70-talet blev det givetvis skandal. Allmänt uttrycktes det ogillande i högsta grad, men av någon anledning kunde folk sjunga med i låtarna ändå...
Låtarna var en tradition redan 1977, även om ingen sa det högt. En bidragande orsak till att skivan kom till var att boken Fula visboken givits ut av folklivsforskarna Bengt af Klintenberg och Christina Mattsson. Det var från den boken Bengt Sändh och Finn Zetterholm hämtade alla melodier och texter.

Jag är helt övertygad om att Sändh och Zetterholm, som spelade in massor av finurliga och roliga skivor även med annat innehåll, på något sätt bidrog till folkbildningen med den här LP:n.

Så hör du nån som går omkring och visslar på Rullan går, Kärringen klippte lurvetufsa, Skomakaren han satt i vrån eller En flicka ung och fager vet du var de hört de låtarna nånstans.

Nr: 603/2222

2 kommentarer:

  1. Jodå, denna platta minns man förstås. Själv var jag i skolåldern och kommer ihåg uppståndelsen när en flicka i klassen tog med "Folklår" och spelade upp någon låt på en musiklektion. Det tog ungefär halva låten innan det gick upp för den äldre musiklärarinnan vad som sjöngs på skivan, och då stängdes den av illa kvickt.

    Idag, när allt som har med sexualitet och porr att göra är tillgängligt i obegränsad omfattning via Internet, kan det framstå som märkligt att denna skiva (och "Fula visboken") fick sådan uppmärksamhet. Skivans popularitet säger förstås en del om kultur- och medieklimatet i 1970-talets Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha, man kan ju tänka sig den stackars läraren när han insåg vad det var som spelades. Jo, det är annorlunda nu för tiden, numera räcker det med en normallång reklampaus på tv för att där få samma dos naket som på den här skivan.

      Radera