The Musical Box: Budgie knäckte koden

torsdag 17 mars 2016

Budgie knäckte koden

BUDGIE – IF I WERE BRITANNIA I´D WAIVE THE RULES – 1976

Skivkritikerna har aldrig varit särskilt snälla mot Budgies post-1975-album. If I Were Britannia I´d Waive The Rules är inget undantag. Det var givetvis inte oväntat. Att skivan efter Bandolier och efter Budgies ”big five” skulle få något annat än negativ kritik var inte att vänta.
Men Budgie fixade det. De knäckte koden, upprepade sig och kom upp med något helt nytt. En sak är säker; If I Were Britannia I´d Waive The Rules låter inte som något annat budgiealbum. Och nu den stora skrällen – det är ett riktigt bra progrockalbum.

Inte ett storverk som In For The Kill, tro inte det, men både underhållande och intressant. Ett mindre talangfullt metal-/hårdrockband hade inte klarat det Budgie gjorde.

Först har vi det här med funk, vilket Budgie i och för sig var inne på redan på Bandolier, som här får stort utrymme. Det är nästan så det blir lite för mycket, förstaspåret Anne Neggen, har en basgång som nästan är disco!

Att Budgie sen tagit intryck av AC/DC är jag nästan säker på efter att ha spelat skivan. Om jag nämner Lynyrd Skynyrd också, Blir det förvirrande då?
Och Rushinfluenserna, den proggiga sidan så klart. De finns där också.
If I Were Britannia I´d Waive The Rules är med andra ord en märklig metal-LP, inspirerad av allt från disco till AC/DC, Rush och sydstatsrock. Men visst låter det spännande?

Nr: 1135/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar