The Musical Box: Ship Of Memories är undantaget

onsdag 30 mars 2016

Ship Of Memories är undantaget

FOCUS – SHIP OF MEMORIES – 1976

Album med tidigare outgivna låtar och andra obskyriteter är sällan roliga. Focus Ship Of Memories är undantaget. Denna helt instrumentala LP håller hög klass.
Flera av låtarna skulle egentligen funnits med på ett uppföljningsalbum till det storverket Focus 3. Men då medlemmarna i bandet blev oense om låtarnas kvalitet och allt annat tänkbart ströks till slut hela projektet. I stället spelades LP:n Mother Focus in med material alla till slut kunde enas om var okej.

Att bandet där delvis lämnade den progressiva rocken för funk och ”vanlig” rock uppskattades inte av fansen, Mother Focus framstår idag som Focus svagaste verk och var förmodligen en av anledningarna till att gitarristen Jan Akkerman strax efter lämnade gruppen.

Men på Ship Of Memories finns han och hans blixtrande knastertorra gitarrspel med. Can´t Believe My Eyes och Out Of Vesuvius är två låtar Akkermanfans inte får missa.

På första spåret hittar han samma bluesiga metalsound som Martin Barre i Jethro Tull och i Out Of Vesuvius tar han upp samma spår som Carlos Santana.
De två låtarna är mina favoriter, men jag vågar nog påstå att samtliga spår (med något undantag) håller mycket hög klass. Generellt går det nog att säga att första sidan har ett sound som påminner om bandets första LP, In And out Of Focus och delvis Focus 3. B-sidan innehåller mer jazzfusion.

Nr: 1272/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar