The Musical Box: Paul Kellys första skiva i USA

söndag 6 mars 2016

Paul Kellys första skiva i USA

PAUL KELLY & THE MESSENGERS – GOSSIP – 1987

The Coloured Girls tog sitt namn efter en textrad i Lou Reeds Walk On The Wild Side. Men när Paul Kelly och hans kompgrupp skulle lanseras i USA gick det namnet inte hem.
Det fick i stället bli Paul Kelly & The Messengers vilket inte för tankarna till rasism på samma sätt som bandets namn i hemma i Australien, även om det aldrig varit meningen.

Denna amerikanska upplagan av Gossip, som blev Kellys första skivsläpp utanför Australien, fick också sina vassa kanter avslipade.

Hemma i Australien hade albumet släppts som en dubbel-LP med hela 24 låtar. Den LP som var avsedd för USA och Europa bantades ner till en enkel-LP med 14 låtar.

Den australiska plattan har redan avhandlats här på bloggen och har i vanlig ordning när det gäller Paul Kelly hyllats. Det är ett fantastiskt album med små briljanta om än alldagliga små historier där ämnet nästan alltid är olycklig kärlek, kärlek som aldrig blev av, bakfyllehistorier och andra sorglustiga berättelser.

Paul Kelly är inte bara en rockartist, han är en lika stor historieberättare. De 24 spåren på dubbel-LP:n känns aldrig tråkiga.
Det säger sig själv att man på den amerikanska enkel-LP:n med 14 låtar missar många av de där berättelserna. Men det är inget man lider av om man inte känner till att det finns mer. Därför går det nog att hävda att den amerikanska Gossip-versionen duger den också. Men att den australiska givetvis är att föredra.

Enkel-LP:n Gossip kan möjligtvis ha den fördelen att man upplever tempot som högre och att de eventuellt svagare spår som fanns på dubbeln här är bortsorterade.

Nr: 806/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar