The Musical Box: J Geils nya sound

måndag 14 mars 2016

J Geils nya sound

J GEILS BAND – SANCTUARY – 1978

Sanctuary är inte den första LP med J Geils Band man behöver. Men å andra sidan lär man behöva den ändå. Den förklarar ett och annat.
Sanctuary är nämligen ett sånt där övergångsalbum som alla recensenter älskar att hitta. Skivan är länken mellan J Geils svettiga 70-talssound och det till synes polerade band som höll till på hitlistorna under 80-talet.

Sanctuary är skivan innan Love Stinks, som etablerade J Geils ”nya” sound 1980. Sanctuary är också skivan efter Monkey Island, gruppens så långt största bakslag.

Det är på detta album J Geils Band började sin förändring med hjälp av producenten Joe Wissert som tidigare hjälpt både Earth Wind & Fire och Boz Scaggs att skaka fram en rad hits.

Ett udda val kan man tycka, men märkligt nog funkade det. Wissert skrapade nämligen bara lite på J Geils Bands skrovliga yta och fick fram ett renare och distinktare rocksound.

Dessutom introducerade han ett (då) modernare och fylligare boogiegroove bandet inte haft tidigare. Resultatet blev oväntat bra.

Därför är Sanctuary en LP alla gamla J Geils-fans nog bör ha i sin samling ändå. Felet med skivan är dock att bandet inte lyckades skapa tillräckligt många bra låtar. Därför är det knappast den första skiva man ska köpa med bandet.
För Joe Wissert blev det dock bara en tillfälligt besök. Redan till skivan efter – Love Stinks – var han petad som producent. Den uppgiften tog i stället keyboardisten Seth Justman hand om med lyckat resultat. Men det är ingen tvekan om var han fick sina idéer från.

Nr: 2037/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar