The Musical Box: Nils Lofgren i en hög med gitarrer

onsdag 16 mars 2016

Nils Lofgren i en hög med gitarrer

NILS LOFGREN – DAMAGED GOODS – 1995

Ingen tvekan om vad som gäller här, gitarr så klart! När mannen bakom Bruce Springsteen, Neil Young, och alla vilka de nu var, gör en egen platta är det så klart gitarr som gäller.
Vad alla kanske inte har helt klart för sig är att Nils Lofgren inte bara är gitarrist utan kan spela de flesta instrument man sätter i hans händer, bland annat lär han vara grym på dragspel och piano.

Att han i sin ungdom dessutom tävlat i gymnastik har kanske inte med saken att göra, men är en färdighet han gissningsvis haft viss nytta av på scenen också. Är Nils Lofgren en av få som kunnat mäta sig med Mick Jagger i kvalificerade gymnastikövningar?

För att ingen tvekan ska råda gällande Damaged Goods har Nils på omslagsbilden placerats i en hög med gitarrer, där han sen tuppat av. Bildens smakfullhet eller dess motsats kan givetvis diskuteras, men budskapet går i alla fall fram.

För den som sen lyssnar på skivan står det helt klart att det inte handlat om falsk marknadsföring. Damaged Goods är en gitarrplatta, från första till sista låt med något litet undantag.

Det är så klart lysande väl gjort och för fanatiker av gitarronani är skivan en liten guldgruva. För egen del räcker de skälen för att jag ska ha denna CD i samlingen.
Den som är lite mer kräsen, det vill säga kräver att även melodierna ska vara på samma nivå som gitarrspelet, är detta album inte det första som bör inskaffas. Nils Lofgren har visserligen hittat en rad rätt sjyssta låtar, men de är inte lika bra som han spelar gitarr.

Nr: 127/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar