The Musical Box: ”Det är nästan så man tappar andan”

fredag 25 mars 2016

”Det är nästan så man tappar andan”

WILMER X – V-I-L-D – 1986

Jag ska börja den här texten om Wilmer X första liveplatta med att citera poporaklet Lennart Persson. Jag kan inte låta bli eftersom han träffar så exakt.
Så här skriver Lennart Persson i sin introduktion av V-I-L-D:
”Det vet man ju hur det är med live-inspelningar. Det är ju bara båg och fusk och en massa trixande i studion efteråt. Dom försöker bara lura oss. Det är säkert något lurt med den här live-LP:n också. Något som dom inte talar om för mej. Jag kan bara inte komma på vad, för precis så här...exakt så här sprakande genomelektriska och svettigt oförsiktiga låter ju Wilmer X en lyckad kväll på Club Fredman i Malmö.” (hela texten finns på baksidan av V-I-L-D, se bilden nedan).
Alltså ännu en sån där konsert där man med en suck kan konstatera att man borde varit där...
V-I-L-D spelades in 1986. Men ryktet som hårt arbetande liveband med massor av charm och energi hade Wilmer X skaffat flera år tidigare.

En liveplatta var något fansen länge längtat efter. Och V-I-L-D var svaret på deras böner. Skivan är precis lika bra som man hoppats. Här finns inte ett spår av 1986 års Tungt vatten (som fick den effekten att Wilmer X började jämföras med Gyllene Tider och Noice), i stället är det de gamla låtarna som helt rättvist får ta hand om hela utrymmet.

Att se Wilmer X live vid den här tiden måste varit en våldsam upplevelse. Det är nästan så man tappar andan bara genom att lyssna på skivan. Avslutningen på a-sidan med Kör dej död måste vara något av det svettigaste som någonsin pressats på svensk vinyl.

Nr: 1974/2222

2 kommentarer:

 1. Lennart Persson visste nog mycket väl vad som var "lurt" med skivan, fast det kunde han ju inte skriva på omslaget. Nisses sång är pålagd i efterhand, eftersom han "tappat rösten"; och den inbjudna publiken var för dålig på att väsnas, så man lade på publikljud från en skiva med Filarfolket. Allt enligt Lennart Perssons Wilmer-artikel i Feber nr 3. Men det gör ju inte skivan sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, det var det värsta! Det hade jag inte en aning om.
   Men som sagt, skivan är lysande ändå.

   Radera