The Musical Box: ...har avfärdats som skräp

fredag 18 mars 2016

...har avfärdats som skräp

AMON DÜÜL II – PYRAGONY X – 1976

Har av en samstämmig rockvärld avfärdats som skräp. Renate är inte med, här finns bara Chris Karrer och John Weinzierl från originalsättningen, resten är nytt folk. Sant är att Pyragony X inte är ett storverk (trots att den kom bara ett år efter Made In Germany). Men den är inte så usel som alla säger.
Eller vänta nu. Den är kass, visst. Men inte allt, utan delvis. Någonstans i denna smörja – för det finns det gott om – hittar man lite av Amon Düüls kärna, ursprunget från Yeti och Phallus Dei. Det finns en del låtar på skivan som faktiskt är bra.

Låtar som har en hel del av Amon Düüls storhet i sig, låtar som Flower Of The Orient, Merlin och The Only Thing. Bara tre alltså. Inte förvånande att just de låtarna är gjorda av Chris Karrer eller John Weinzierl.

De övriga, utom en, har andra upphovsmän, Amon Düüls nya tvivelaktiga besättning, pudelrockarna Ebert och Zauner. Lite underligt att Karrer och Weinzierl släppte iväg så mycket till två nykomlingar.
Flower Of The Orient är som man förstår inspirerad av Asien, vilket är något Amon Düül II annars sällan tar upp, men som passar dem ypperligt. Det är en suggestiv och drömsk låt. Oväntat stark, även om den bara har delvis med ”riktiga” Amon Düül II att göra.

Den som hört 90-talaren Nada Moonshine# kommer att nicka igenkännande. Men mycket mer finns det inte, så betala inga överpriser för den här LP:n.

Nr: 2036/2222

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Tycker att Pyragony X är en bra och lättlyssnad pop-lp. Vissa låtar fastnar direkt som ex Capuccino, vilken jag lägger på varje vår sedan inköpet 76/77 på tempo vid Triangeln. (Av alla ställen, varför där?)
  Tyvärr är skivnumret 6.22890-00-501, så förstapress är det nog inte, ren kuriosa, men kul hade det varit.
  Håller med dig om att detta inte anses vara ett "äkta" Amon Duul album av de renläriga, mest då för att de skall klanka på allt som inte är flummigt och obegripligt. (Ja, att stoppa micken i en cementblandare och spela in detta ihop med trummor det tycker inte jag är stor konst.
  Trummisen Peter Leopold tycker jag också får anses tillhöra kärnan i gruppen, även hans bror var med på ett hörn i början.
  Att man tog in Klaus Ebert (Tidigare The Petards) och Stefan Zauner(Munchner Freiheit köpte jag ett kasst album med bara för att hans namn fanns med) beror säkerligen på flera saker. Vem lyssnade på proggressiv rock 1976? Besvikelsen över utebliven framgång med den ambitiösa dubbeln Made in Germany splittrade bandet. Ex John Weinzierl kan fortfarande inte smälta att den amerikanska utgåvan censurerades av bolagsmogulen där och gavs ut som enkel Lp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar. Alltid roligt med kunniga och intressanta inlägg.

   Radera