The Musical Box: Mind Bomb har något att säga

onsdag 9 mars 2016

Mind Bomb har något att säga

THE THE – MIND BOMB – 1989

Inledningen av The Thes Armageddon Days Are Here (Again) är en briljant travesti på Sweets gamla dänga Ballroom Blitz. ”Are you ready...Jesus, aha...Buddah...okey”. Bara för den saken skulle man kunna älska Mind Bomb, Matt Johnsons mästerverk från det sena 80-talet.
En LP som i min värld är fullt jämförbar med till exempel Nirvanas Nevermind. Men som givetvis inte blev det. Mind Bomb är visserligen en klassiker, men på en helt annan nivå. Det är en LP som med lite tur går att hitta i en och annan begagnatback hos skivhandlare som inte har totalkoll.
Armageddon Days Are Here (Again) är en tidlös kritisk granskning av världsreligionerna. Så här 25 år senare blir den nästan profetisk. De torra trummorna förstärker känslan av att domedagen är nära.

Till skillnad från det stora flertalet andra LP-skivor som gavs ut under 90-talet innehåller Mind Bomb betydligt mer än bara en låt av värde.

Jag påstår att varje låt på skivan har ett syfte och är statement av Matt Johnsons politiska åsikter i diverse olika frågor. Han tvekar inte att tala om vad han tycker i rasfrågor, sociala missförhållanden.

Han är en cyniker och målar upp en mörk världsbild förstärkt av Johnny Marrs dystra gitarriff. Nästan helt borta är dancepopgrooven från de tidigare skivorna.

Good Morning Beautiful, Kingdom Of Rain och Beyond Love är i mina ögon skivans bästa spår, men står inte på något sätt ensamma. Varje låt på Mind Bomb har något att säga.

Nr: 2050/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar