The Musical Box: En film, en soundtrack, en popikon

måndag 28 mars 2016

En film, en soundtrack, en popikon

BEATLES – HELP! - 1965

Help! är en jätterolig, men jättefånig film. Men av någon anledning sågs både filmen och soundtracken som ett tecken på att Beatles hade blivit vuxna, eller åtminstone lite äldre och förståndigare.
Ser man filmen nu för tiden - vilket går alldeles utmärkt, den är fortfarande kul – är det svårt att uppfatta det som skulle kunna betraktas som vuxet i den.

Det är inte filmen, det är soundtracken som gör det. Beatles tar ännu ett steg framåt med Help! Det som påbörjades med Beatles For Sale har här fått ta plats, den lite mer seriösa popsidan av Beatles.

Som främsta bevis för denna tes vill jag lyfta fram Yesterday. Den enda poplåt som skolkören på Talavidskolans mellanstadielever fick möjlighet att sjunga redan i början av 70-talet.

Låten var med andra ord godkänd av hela det musikaliska etablissemanget, det vill säga vår musiklärare...

 yesterdaylistan vill jag dessutom lägga till You´re Going To Lose That Girl, It´s Only Love, Ticket To Ride och några till.

Att sen låten Help! väldigt passande som ledmotiv till filmen och covern Dizzy Miss Lizzy skivans rivigaste rockspår får man väl lägga i den andra vågskålen, men gör inte att det väger över.
Ett par andra covers finns också, men det man ska lägga på minnet angående det är att Help! är det sista studioalbum där andra än Beatles själva bidrog med låtar. Att sen skivomslaget är en popikon utan dess like bör man väl också nämna.

Nr: 547/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar