The Musical Box: Kinks på nya vägar

tisdag 22 mars 2016

Kinks på nya vägar

KINKS – LOW BUDGET – 1979

Om nån inte hajat det. I slutet av 70-talet ville verkligen Kinks och Ray Davies tillbaka till superhjältarna. Men 1979 var det tufft för de rynkiga gamla rockstjärnorna. Punk, new wave hade disco tagit över och folk tålde knappt höra talas om gamla 60-talsgäng. Patetiskt, tyckte många.
Men om Stones kunde göra det. Varför då inte Kinks också, tänkte säkert Ray Davies och hade nog stonesplattor som Some Girls och Emotional Rescue som förebild när han gav sig på Low Budget. Du kanske anar det nu. Jäpp, det här är en punk-new wave-disco-platta med Kinks.

Fåniga, banala texter (som alltid varit ett krav i branschen) och enkla raka melodier...och helt nya förebilder, Sex Pistols, Elvis Costello och discostjärnor jag inte kan namnet på. Låter det hemskt? Det är det inte! Low Budget är en kul platta!

Jag gillar den här plattan inte minst för låten Pressure, där Ray Davies helt klart tagit intryck av Sex Pistols...och gör sin egen grej av det.

Tro det eller inte, men det blir skitkul, och givetvis bättre än vad Sid Vicious och Johnny Rotten någonsin skulle kunna. Och sen måste jag bara nämna (Wish I Could Fly Like) Superman...som är klockren disco!

Sagolikt roligt och minst lika bra som det Stones höll på med på Emotional Rescue och mer spännande än vad de ”riktiga” discodrottningarna (och kungarna) höll på med. För nånstans i smeten har Ray Davies åtminstone lite distans till grejen...

Low Budget är definitivt inget av Kinks större verk. Men den är underhållande, omväxlande och väldigt rolig att lyssna på. Så jag bara måste rekommendera den. Men kom inte och säg sen att du inte blivit varnad.

Nr: 971/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar