The Musical Box: Locomotiv GT på andra sidan järnridån

lördag 5 mars 2016

Locomotiv GT på andra sidan järnridån

LOCOMOTIV GT – LOCOMOTIV GT – 1971

Locomotiv GT ansågs i Ungern i början av 70-talet vara ett synnerligen experimentellt och udda rockband. På andra sidan järnridån i Västeuropa sågs det kanske inte på riktigt samma sätt, men folk gillade ändå vad de hörde.
Den här LP:n, som är bandets första, uppmärksammades av bland annat Joe Cocker och Genesis som bjöd in dem till England. Förutom ett antal livekonserter gav det besöket Locomotiv GT tillfälle att spela in en andra LP, Ringasd el magad, som de flesta kännare menar är bandets främsta verk.
Men första skivan, inspelad i Budapest 1971, är intressantare än vad många kanske tror. Det är ett spännande progressivt rockalbum där Locomotiv GT väver samman sina egna idéer med den rockmusik som i förmodligen bara små rännilar sipprade över till östra Europa under det kalla kriget.

Att Locomotiv GT sjunger på ungerska är inget hinder, tvärtom. Bandet blandar influenser av progressiv rock med inhemsk musik, jazz och blues och hittar en nerv som i sina bästa stunder tangerar den tyska krautrocken.

Att jämföra Locomotiv GT med Omega, Ungerns andra stora rckexport under 70-talet, är naturligtvis ofrånkomlig inte minst då två av medlemmarna i bandet tidigare spelat med just det bandet.

Men jämförelsen haltar något då Omega hade ett betydligt tyngre anslag vilket troligen berodde på att de under sin storhetsperiod höll till i dåvarande Västtyskland, medan Locomotiv GT då fanns i Ungern.

Nr: 156/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar