The Musical Box: Bryan Ferrys siren

tisdag 1 mars 2016

Bryan Ferrys siren

ROXY MUSIC – SIREN – 1975

Med ledning av första spåret, Love Is The Drug, skulle man kunna dra slutsatsen att det var med denna LP Roxy Music lämnade artrock och progg för pop och disco. Men så är det inte.
Lyssnar man vidare på skivan dyker ett kvalfyllt svårmod och en påtaglig ångest upp. Alla låtarna handlar om kärlek. Siren skulle kunna vara Bryan Ferrys avsked till Jerry Hall, som bara en kort tid efter att skivan kommit ut lämnade Ferry för Mick Jagger. Det är hon som är sirenen på omslagsbilden (därmed är dagens skvallerspalt avslutad, nu blir det grekisk mytologi i stället...).

De vackra och lockande sirenerna i den grekiska mytologin levde på ön Anthemoessa och lockade sjömän i fördärvet med sin sång. Det sägs att ön bestod av benen från alla dessa olyckliga.
Utan att Roxy Music påstår det skulle man kunna hävda att Siren är ett konceptalbum. Love Is The Drug är i så fall inledningen på ett kärleksdrama med dystert slut i Just Another High där Bryan Ferry inser hur det ligger till.

Det är dessutom ett konceptalbum som för ovanlighetens skull fungerar och verkligen har något att berätta. Stilrent och mycket bra gjort av Bryan Ferry (jag står upp och applåderar!).

Musiken skulle kunna varit skriven för egentligen vilken popstjärna som helst, till och med Cliff Richard, men Roxy Musics väl avvägda arrangemang räddar kvar albumet i progg- och artrockland.

Det var också med Siren det tydligt framstod att Roxy Music inte längre var en grupp utan bestod av Bryan Ferry och en rad kompmusiker.

Det är han som står för texterna, idéerna, känslorna och framför allt sjunger så bedagat fantastiskt att man bara smälter.

Nr: 2069/2222

2 kommentarer:

  1. Jag vill påstå att alla Roxy Musics plattor, från debuten t.o.m. Avalon (1982), håller mycket hög klass. Möjligen är "Manifesto" från 1979 något svagare än resten av katalogen. Generellt vill jag dock påstå att samtliga bandets plattor är värda att ha i samlingen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dej. Roxy Music (Bryan Ferry) gjorde bra plattor även utan Brian Eno.

      Radera