The Musical Box: She Loves You på tyska

måndag 29 februari 2016

She Loves You på tyska

Skottdagen idag, en extra dag som bara dyker upp var fjärde år. En raritet med andra ord. Därför blir det denna LP idag, full med rariteter...

BEATLES – RARITIES – 1980

She Loves You på tyska, kan det va´ nåt?
Eller Love Me Do där Ringo spelar tamburin och trummandet fixas av inhyrde Andy White?
Det är såna låtar man hittar på LP:n Rarities, en skiva som var helt och hållet avsedd för den amerikanska marknaden. En skiva med samma namn hade släppts några år tidigare i Europa men har inget som helst med den amerikanska plattan att göra.

Sånt där intresserar mig inte särskilt mycket. Men ett stort undantag finns. På denna LP hittar man nämligen b-sidan av singeln Lady Madonna, The Inner Light, en George Harrisonlåt som spelades in i Indien och anses vara en tämligen obskyr låt i beatleskatalogen.

The Inner Light skulle egentligen varit med på George Harrisons soloplatta Wonderwall, som var en soundtrack och den första soloplatta som gavs ut av någon beatlesmedlem.

Nu blev det inte så, vilket därmed gör att den där Lady Madonnasingeln (utgiven i mars 1968) är ett ganska hett eftertraktat byte för (alla) dem som vill ha sin George Harrisonsamling helt komplett.

Låten är säkert intressant för ”vanliga” beatlessamlare också eftersom både John Lennon och Paul McCartney är med och körar.
Men resten av låtarna på Rarities är tämligen välkända saker; I´m The Walrus, Help, Across The Universe...

Skillnaden är att låtarna i samtliga fall är alternativa inspelningar. Exakt vad som skiljer dem från de inspelningar som till slut kom med på skivorna är för den vanlige beatleslyssnaren mest av akademisk betydelse.

För alla dem som fortfarande är besatta av Beatles är skivan säkert väldigt spännande. Jag kan tänka mig att det finns dem som sitter och jämför hur det låter när Ringo spelar tamburin på Love Me Do jämfört med när han spelar trummor.

Det har jag all respekt för även om jag själv inte tycker det är särskilt intressant. Jag tycker utan tvekan den tyska versionen av She Loves You och den där skumma Gerorge Harrisonlåten är skivans största ögonblick.
En annan raritet är slakteribilden på vänstra insidan. En bild som ursprungligen fanns på framsidan till amerikanska samlingsplattann Yesterday And Today, men drogs tillbaka av Capitol då de negativa reaktionerna blev så kraftiga.

Nr: 84/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar