The Musical Box: Hypnotiska Remain In Light

lördag 27 februari 2016

Hypnotiska Remain In Light

TALKING HEADS – REMAIN IN LIGHT – 1980

Det var med Remain In Light Talking Heads definitivt tog steget från underground och new wave till artrock, psykedelia, nästan industrirock. Talking Heads blandade stenhård synthrock med new wave, världsmusik med rå funk och skapade något helt nytt.
Remain In Light är en märklig och hypnotisk upplevelse som 1980 var så ohyggligt långt före sin tid att det är svårt att ens hitta något liknande nu för tiden. LP:n är en av mest kontrollerade och välplanerade album jag hört.

Brian Eno, som producerade, verkar haft stenkoll på varje synthblippade, varenda gitarriff och textrad, allt är så perfekt synkat.
Trots det är Remain In Light ett av de mest oförutsägbara album jag kan tänka mig. Varje rytm, riff, eller till och med basgång skulle kunna ta musiken i en helt annan riktning än där den till slut landar, men aldrig stannar.

Här finns fräcka och opålitliga Born Under Punches, hypnotiska The Great Curve med sina råa synthslingor, Crosseyed And Painless.

Men när man tror man börjar komma skivans innersta på spåren byter David Byrne och Eno kurs helt och hållet och styr mot helt andra mål, Once In a Liftetime, Listening Wind.

Peter Gabriels Biko, från hans tredje album (som kom samma år som Remain In Light) är den enda låt eller skiva, jag kan komma mig för att jämföra med.

Men om någon artist eller musikstil senare inspirerats av Remain In Light är jag inte säker på, techno kanske?

Nr: 190/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar