The Musical Box: Nationalteaterns Rockorm

söndag 21 februari 2016

Nationalteaterns Rockorm

NATIONALTEATERN – ROCKORMEN – 1979

Jag fick skjuts till stan av farsan när jag skulle se Rockormen. När vi kom i närheten av Cirkusplatsen i Jönköping, där Nationalteatern satt upp sitt tält, insåg han vad det var frågan om. Han körde förbi och släppte av mig två kvarter därifrån, ville inte nån skulle se honom i närheten av ”de där jävlarna”.
Att mina LP-skivor med Nationalteatern inte var särskilt populära i mitt barndomshem är därmed underförstått. Jag tror inte att farsan någonsin hörde Rockormen. Och gjorde han det hade han förmodligen inte kommenterat det, åtminstone inte till mig.

Nationalteatern turnerade med sin musikteater Rockormen hösten 1978 och våren 1979.

Senare det året kom LP:n, som trots att det inte är en renodlad rockplatta måste räknas in i raden av Nationalteaterns stora album.

Rockormen var en teater om arbetslöshet och mygel, en deckare menade Nationalteatern, och samtidigt en resa, Från Hå-Jis fik i Åmål till medvetenhet.

Men när Veronika sticker från Åmål vet vi redan hur det slutar. Hon kom sanningen för nära och hittades död i en lägenhet i Upplands Väsby.

Musiken är dramatisk och suggestiv där texterna hela tiden finns i centrum och för handlingen framåt. Rockormen är väl värd att lyssna på även i dag, för att hänga med i historien kan det dock vara bra att ha textbladet till hands, där inledningen till historen finns med.
Rockormen är absolut en av mina favoritskivor med Nationalteatern. Låtar som Veronika, Hå-Jis, Ut i vida världen och Japp Co Co står sig än idag som lysande rocklåtar. De politiska budskapen i Ekon från barndomen och Rädda jobben är precis lika aktuella idag också.

Man måste också förstå svårigheten med att överföra en teaterpjäs till skiva, mycket går förlorat på vägen.

Rockormen klarade den övergången vilket man däremot inte kan säga om alla andra av Nationalteaterns teaterprojekt som också blev vinylskivor.

Nr: 136/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar