The Musical Box: Ingenting är heligt i Waits värld

fredag 26 februari 2016

Ingenting är heligt i Waits värld

TOM WAITS – BLUE VALENTINE – 1978

Tom Waits inleder Blue Valentine med Somewhere från West Side Story. Det temat återkommer han sedan till, men har då solkat ner det genom låttitlar som Christmas Card From A Hooker In Minneapolis, Whistling Past The Graveyard och A Sweet Little Bullet From A Pretty Blue Gun.
Ingenting är heligt i Tom Waits egen värld. Blue Valentine är ändå en skiva från tiden innan han med öppna ögon gick in i ljuset och kom ut på andra sidan med en helt ny form av medvetenhet och album som Swordfishtrombones och Rain Dogs.

Blue Valentine är därmed en tämligen tillgänglig skiva för att vara Tom Waits, om man nu kan beskriva hans musik på det sättet.
Det finns inget normalt eller vanligt med denne bakgatornas häxmästare. Blue Valentine är inte en LP där Waits går att avfärda så enkelt som till exempel ”amerikansk singer/songwriter”. Det går inte att säga så om en man med en sångröst nånstans mellan Captain Beefheart och Howlin´ Wolf.

Inte om en man med en så egen musikalisk tonskala att den bara går att jämföra med Robert Fripps dystopiska musikvärld. Inte ens när han tar avstamp i West Side Story.

Nr: 486/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar