The Musical Box: Tio år innan Är de det här du kallar kärlek

fredag 12 februari 2016

Tio år innan Är de det här du kallar kärlek

LASSE WELLANDER – ELECTROCUTED – 1976

Att dra upp den där gamla historien att när Wellander i mitten av 80-talet spelade in sin LP Poker Face blev det orsaken till att Lasse Holm och Monica Törnell träffades, vilket senare utmynnade i schlagerplågan Är de det här du kallar kärlek, har naturligtvis inget med Lasse Wellander att göra egentligen. Men lite roligt är det.
Det har inte heller ett dugg med Electrocuted att göra, Lasse Wellanders första soloplatta, som kom till tio år tidigare. Det är en blixtrande jazzrockplatta som jag verkligen gillar. Det är till och med så att den blivit bättre med åren. Den var bra förr, men har blivit bättre...hur det nu har gått till?
Det kanske hänger på den imponerande samling musiker Wellander fick med sig till inspelningen, även om alla inte är med hela tiden. Wlodek Gulgowski och Per-Erik Hallin finns med på piano/keyboard på två låtar.

Dave Greenslade hoppar dessutom in på en av låtarna, Overnight In Neaples, vilket så klart är ännu mer grädde på moset. Jojje Wadenius på bas och bland andra Maritza Horn, im kören är några till. Att några av polarna från då nedlagda Nature också fanns med bakom är inte överraskande.

Electrocuted är en både omväxlande och spännande skiva att lyssna på trots att den är nästan helt instrumental. Folkmusiken finns där, liksom de fräcka jazzslingorna.

Det är en kvalificerad LP för att vara svensk progressiv rock från mitten av 70-talet.

Jag jämför gärna den här skivan med till exempel Pekka Pohjolas The Mathematicians Air Display eller varför inte Made In Swedens plattor.

Nr: 1593/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar