The Musical Box: Med en spöklik orgel i bakgrunden

söndag 28 februari 2016

Med en spöklik orgel i bakgrunden

CATHARSIS – 32 MARS – 1971

32 Mars börjar så där trivsamt planlöst som gör att jag bara måste få höra vad som ska hända sedan. Men inser snart att franska Catharsis medvetet bryter mot alla självklara regler, vilket till slut gör att man känner sig underlig till mods.
Så trots den lätt mysiga inledningen lämnar 32 Mars i stället ett något plågat avtryck efter sig. Det är kanske inte det mest önskvärda, men gör å andra sidan att skivan ändå blir ohyggligt svår att motstå.

Catharsis är ett av alla dessa franska progressiva och mycket excentriska rockband från det tidiga 70-talet som egentligen aldrig nådde utanför Frankrike. Musiken är påträngande och äventyrlig.

Med en spöklik orgel i bakgrunden utforskar Catharsis en musikalisk fantasivärld där både Pink Floyd och Amon Düül 2 säkert haft ett finger med i spelet.
Dock tar Catharsis det ett steg längre och tvekar inte att visa upp sitt intresse för psykedelia. Här finns också starka inslag av arabisk musik och mysticism. På 32 Mars visar det sig inte minst i elva minuter långa titelspåret som är det starkaste numret på skivan.

32 Mars är Catharsis tredje album och anses i Frankrike vara ett av gruppens främsta verk. Dock är skivan i kortaste laget, bara drygt elva minuter på varje sida.

LP:n är förmodligen svår att hitta utanför Frankrike. Men är man där lär skivan går att få tag på för strax under 200 kronor. 32 Mars släpptes också på CD i mitten av 90-talet.

Nr: 2033/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar