The Musical Box: Z.Z Hill i gränslandet mellan blues och soul

lördag 6 februari 2016

Z.Z Hill i gränslandet mellan blues och soul

Z.Z HILL – DUES PAID IN FULL – 1972 (1984)

Z.Z Hill är soulrösten som tystnade alldeles för tidigt. Han dog i början av 80-talet knappt 50 år gammal. Dues Paid In Full är ett samlingsalbum med några av hans tidigare inspelningar 1964 och 1965 när han höll till hos skivbolaget Kent Records i Texas.
Jag tror att den här upplagan av LP:n kom strax efter han dött i hjärtattack. Dues Paid In Full finns dock i flera upplagor, där den första släpptes redan 1972.
Jag kände inte alls till Z.Z Hill, men under en av mina nostalgiperioder för soulmusik, då jag letade skivor med Sam & Dave, fick jag tipset av Peter på MegaHertz (Vinylmania hette det noga räknat då) som påstod att Z.Z Hill var mycket intressantare.

Det var ett bra tips. Jag tycker fortfarande väldigt bra om den här LP:n. Z.Z Hill var inte lika välansad som sina soulkollegor, han hade en något ruffigare och råare ton och rörde sig fritt och obehindrat i gränslandet mellan soul och blues.

Det gav hans låtar en energi och känsla som få andra orkade med. Hans låtar har både en romantisk touch och en ruffig och lite småfräck ton.

Lägg sedan till en underton av gospel, som Z.Z Hill hade med sig från sin barndom. Hey Little Girl och Happiness Is All I Need är två av mina favoriter, men jag vill nog påstå att alla låtarna på skivan har något lite extra. Rekommenderas!

Nr: 531/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar