The Musical Box: Them – arga unga nordirländare

söndag 7 februari 2016

Them – arga unga nordirländare

THEM – THE STORY OF THEM – 1997

Det första som slår mig när jag lyssnar på den här skivan är hur ung Van Morrison låter. Och hur ilsken han är. Det beror högst troligt på att han var mycket ung, 18 år närmare bestämt när han satte ihop Them. Att han var ilsken har med hans ungdom att göra. Är man 18 bast ska man vara förbannad.
Van Marrison var dessutom nordirländare och hade all anledning. Beatpop och rhythm´n´bluesbandet Them var ett aggressivt band, det hade de i generna, lika mycket som Stiff Little Fingers och andra nordirländska punkband som dök upp på 70-talet.

The Story Of Them är ett omfattande samlingsalbum på två CD-skivor, hela 49 låtar.

Från första singeln Don´t Start Crying Now och legendariska Baby Please Don´t Go, som blev Thems första riktiga hitlåt där de hyrde in både Jimmy Page och Peter Bardens (Camel) för att få fart på karriären.

Det lyckades. När de 1965 släppte sin tredje singel, Here Comes The Night, gick den till och med upp i topp på svenska Tio-i-topp.

Det var förmodligen då någon gång de ska ha spelat på Beat Club i Huskvarna. Fråga gärna nån gammal huskvarnabo om det, det kommer de säkert ihåg.

Them släppte två LP-skivor på Decca, The Angry Young Them (1965) och Them Again (1966). Ingen av dem sålde särskilt bra, men nu för tiden hävdar både kännare och samlare att de var fantastiska och med all rätt hör till musikhistoriens stora.
Annars är Them mest känt för att vara gruppen där Van Morrisons karriär startade. Han lämnade Them redan 1966 för en solokarriär som vi alla vet blev minst sagt framgångsrik.

Them fortsatte utan sin stjärna fram till början av 70-talet men lyckades aldrig upprepa framgångarna på egen hand. På den här samlingsplattan finns låtar både från tiden med Van Morrison och åren efter.

En bra och representativ samling som är nödvändig att ha om man inte till sin egen lycka lyckats få tag i nån av Thems plattor.

Nr: 143/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar