The Musical Box: Spännande, men svårlyssnat

söndag 7 februari 2016

Spännande, men svårlyssnat

THE NICE – HANG ON TO A DREAM – 1974

The Nice var ett av de allra första rockband som vågade experimentera med rock, jazz och klassisk musik. De lyckades skapa en bombastisk och överdådig ljudbild inte helt bekväm att lyssna på, som dominerades stort av Keith Emersons orgelspel.
I slutet av 60-talet var inte inspelningstekniken tillräckligt utvecklad för att klara de idéer The Nice hade. Därför har jag svårt att idag riktigt uppskatta deras musik, jag tycker helt enkelt inte att det låter bra alla gånger.

Den här holländska samlingsplattan innehåller låtar från gruppen tre första album, som givetvis är spännande att lyssna på, men stundtals tämligen svårlyssnat och knöligt.
Tremannabandet The Nice fick en lång rad efterföljare; Moody Blues inte minst, Ekseption och Focus i Holland, och betraktas allmänt som föregångare och stilbildare i genren.

The Nice är jämngamla med Pink Floyd, men gick ett helt annat öde till mötes. De ”levde” egentligen bara några år för att sedan splittras. Keith Emerson gick vidare med Emerson Lake & Palmer, som vidareutvecklade de tankar han haft med The Nice.

Sångaren Lee Jackson och trummisen Brian Davison bildade bandet Refugee, som dock bara gjorde en enda platta innan gruppen försvann.

Nr: borttagen ur samlingen, säljes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar