The Musical Box: Lucifer´s Friend manglar allt

lördag 13 februari 2016

Lucifer´s Friend manglar allt

LUCIFER´S FRIEND – LUCIFER´S FRIEND – 1970

Bra drag här! Blytunga grejer. Lucifer´s Friend sparar inte på effekterna utan manglar på från första till sista tonen. En våldsamt övertänd organist och sångaren John Lawton sätter sin prägel på låtarna och ger Lucifer´s Friend ett fräckt sound.
Jag skulle kalla det ett ganska typiskt 70-tals hårdrocksound, närheten till Uriah Heep och Deep Purple går inte att ta fel på. Givetvis Uriah Heep eftersom John Lawton tidigare varit sångare där, han hade säkert med sig en och annan idé till sina nya tyska vänner.
Det sägs att Lucifer´s Friend hörde till föregångarna i genren doom-metal. Det är fullt möjligt, traditionell doom hade sina rötter i 70-talets hårdrock. Och det är sant att Lucifer´s Friend med den sin inställning och helt hämningslösa attityd tog hårdrocken ännu längre ut på okänd mark än vad Uriah Heep och Deep Purple vågade göra.
Lucifer´s Friend sparar inte på något på denna sin första (andra) LP. Det är fullt pådrag från första till sista spåret. Ibland blir det nästan punkigt. Alltså ett album man borde kunna rekommendera både till Sweden Rock-fanatikerna och gamla punkare.

LP:n står som den första i Lucifer´s Friends diskografi men är egentligen gruppens andra. Den första LP:n spelades in året innan, 1969, men då under namnet Asterix.

Asterixskivan är en riktig raritet. Den här LP:n i sin förstapress är också ett tämligen eftertraktat byte bland skivsamlare.

Nr: 1614/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar