The Musical Box: Eric Carmens Raspberries

lördag 6 februari 2016

Eric Carmens Raspberries

RASPBERRIES – BEST – 1976

Detta amerikanska powerpopband försökte i början av 70-talet skaka liv i beatpopen. Beatles och Hollies var de stora idolerna, men också Small Faces och The Who. Det gick rätt bra, bandet lyckades göra fyra album och fick en rad mindre hits. Men det blev inte tillräckligt bra.
Idag är det inte många som skulle minnas Raspberries om det inte vore för att storheter som Max Weinberg, Springsteens trummis, Tom Petty och en del andra, som alla menar att Raspberries påverkat deras låtskrivande.

Jag blir dock inte lika tagen av Raspberries låtar. Visst är det sjysst pop och ett sound som senare skulle utvecklas av band som The Knack, Blondie och andra new waveband. Men det är lite klent, och lite för småtråkigt för min del.
I stället för att jämföra Raspberries med Blondie vill jag nog hellre ställa dem vid sidan av storheter som Paper Lace* och Chicory Tip**, vilket inte blir fullt lika roligt.

Raspberries var också startgropen för Eric Carmen (han med All By Myself). När gruppen splittrades 1976 gick han vidare mot en tämligen framgångsrik solokarriär.

Nr: borttagen ur samlingen.

* Paper Lace var ett brittiskt popband från samma tid som försökte sig på samma sak, återuppliva beatpopen. De blev dock i det närmaste en one-hit-wonder, de hade en stor hit The Night Chicago Died och en mindre Billy Don´t Be A Hero.
** Brittiskt popband bildat 1967 inspirerat av Beatles. Fick en hit Son Of My Father.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar