The Musical Box: Crossroads inte det första man behöver

tisdag 2 februari 2016

Crossroads inte det första man behöver

ERIC CLAPTON – CROSSROADS – 1988

Sex LP-skivor med Eric Clapton i en box, är det verkligen nödvändigt? På ett sätt ja, på andra sätt nej. Crossroads är i första hand en alldeles nödvändig samling för alla de claptonfans som redan har allt med Slowhand och ändå inte tycker att det räcker.
För oss vanliga dödliga, som genom åren gjort urval och plockat åt oss de skivor vi tycker bäst om, är Crossroads kanske inte det första man ska lägga sina pengar på. Nästan alla låtarna finns redan på tidigare utgivna skivor, och allt på Crossroads är inte så där fantastiskt bra som man skulle kunna önska.
Samtidigt skulle det kunna vara det enda album man behöver med Eric. Här finns låtar ända tillbaka til mitten av 60-talet och åren med Yardbirds, vidare till John Mayalls Bluesbreakers, Cream, Blind Faith, Derek & The Dominos och efter det en omfattande historik om Claptons solokarriär på 70- och 80-talen. Sammanlagt hela 73 låtar. Med så mycket material är det kanske inte konstigt att det går åt hela sex LP-skivor.
Det intressanta med Crossroads är dock inte omfattning utan i stället låtvalet. Skivbolaget har nämligen inte bara tagit med självklara hits som Sunshine OfYour Love. Layla och I Shot The Sheriff. Här finns förutom det ett stort antal tidigare ej utgivna låtar, alternativa inspelningar, obskyrt material som 1988 inte gick att hitta någon annanstans.
Man ska självklart ifrågasätta hur anständiga skivbolagets tankar var med det. I slutändan handlade det för deras del givetvis bara om att tjäna extra pengar på redan gjort jobb.

Nr: 630/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar