The Musical Box: Fel beslut av J Geils Band

tisdag 23 februari 2016

Fel beslut av J Geils Band

PETER WOLF – LIGHTS OUT – 1984

Flera av låtarna på den här LP:n skrev Peter Wolf för J. Geils Band, men fick inte med någon av dem. Det blev orsaken till att han lämnade bandet 1983 och att J Geils Band till slut gick i graven. Det visade sig att J Geils och Magic Dick hade behövt sin karismatiske sångare.
Historien visar att J Geils Band tog fel beslut. Den LP Peter Wolf själv spelade in i stället, Lights Out, är nämligen en lysande rockplatta. Nästan varenda spår på skivan har det där lilla extra som man som skivlyssnare så gärna letar efter.

Inledningen med Lights Out, I Need You Tonight och Oo-Ee-Diddley-Bop är så fräck.

Den starten är minst lika bra som den J. Geils Band gjorde på Love Stinks.

J Geils Band hade en nästan slående likhet med Rolling Stones.

Att därför Peter Wolfs första soloplatta påminner mycket om Mick Jaggers egna album är alltså inte konstigt alls.

Jämför gärna Lights Out med Jaggers Primitive Cool eller rent av Wandering Spirit. Vad man möjligtvis skulle kunna tycka är negativt med Lights Out är syntheffekterna som man nog kan mena är aningen överdrivna.

Men det var ju mer eller mindre standard i början och mitten av 80-talet. Det märkliga är att på den tiden tyckte man det var bra.
Att Lights Out blev en framgång för Peter Wolf behöver man väl knappast nämna. Det ironiska i sammanhanget är att den J Geils Bandplatta där Wolf först ville ha med låtarna gick den precis motsatta vägen. You´re Gettin´ Even While I´m Gettin´ Odd blev bandets sista album.

Nr: 360/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar