The Musical Box: Alternativpop eller techno?

fredag 26 juli 2013

Alternativpop eller techno?

ST ETIENNE – FINISTERRE – 2002

Tänk vad man kan hitta i begagnatbackarna nu för tiden. Visserligen en cd, men den här plattan med St Etienne visade sig ha något extra.
Jag börjar dock med ett par väl valda visdomsord...

Our father who are in heaven...please stay there
The world began i Eden...and ended in Los Angeles...

St Etiennes ironiska och ibland ganska roliga texter är en del av behållningen. Men de rör sig också i ett brett musikaliskt spektra, från rå technosynth och dansmusik till indiepop...och tangerar till och med Ricke Lee Jones luftiga jazzpop. Är det alternativpop - indie - eller är det techno? Det kanske är båda...
Det är rätt fräckt. St Etienne har ett skönt och ganska hemmagjort sound. Finisterre är den enda platta jag har med gruppen, det är en av deras senare.

Men tydligen var det så det började på deras första album, inspelningar under enkla förhållanden med bara en åtta-kanals bandspelare. Ljudet påminner en hel del om Fleetwood Macs minimalistiska album Tusk, men mer ljudcollage.

Musiken är dock något helt annat än Lindsey Buckinghams, även om den är minst lika skruvad. Det var kanske ingen tillfällighet att St Etienne kallades för ”intelligentare än vad som är nyttigt” i den brittiska musikpressen.

Jo, det är ett engelskt band trots namnet. Men de har tagit namnet från Frankrike. Tydligen var det nån i bandet som hade koll på fransk fotboll och gillade fotbollslaget St Etienne.

Nr: 23/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar