The Musical Box: Är det sant att allt är lögn...

måndag 29 juli 2013

Är det sant att allt är lögn...

TRETTIOÅRIGA KRIGET - TRETTIOÅRIGA KRIGET - 1974

Äntligen – ett progband som har något att säga. Något vettigt alltså... Alla progband har mycket att säga...men det är sällan nåt intressant. Det brukar handla om medeltida kungar eller vad de upplevt i yttre rymden...eller ”under inflytande av psykedeliska droger...”
Trettioåriga krigets första platta är ordrik och flummig, men jag tycker mig ändå ana mer än bara ”konstigheter”. Texterna har substans och bakom allt flum finns en tanke.

Det gör den här LP:n intressant att lyssna på nu för tiden också, men: Är det sant att allt är lögn, är det lögn att det är sant*...

Jag var för ointresserad av svensk progressiv rock i mitten av 70-talet för att ens förstå vad det handlade om när Trettioåriga kriget gjorde sina första plattor.

LP-skivor med Pink Floyd, Genesis och Jethro Tull gick man igång på. Black Sabbath och Led Zeppelin också.

Men när det dök upp något svenskt band tittade man knappast åt de skivorna. Att det var ett stockholmsband var förmodligen också en orsak...

Trettioåriga kriget borde jag ha lyssnat på mer inser jag nu. Den här LP:n kan ha varit den första - eller en av dem - i genren progressiv hårdrock i Sverige.

Och nog är det progressiv 70-talshårdrock alltid. Gnisslande gitarrer och sagolikt kryptiska texter. Låtarna är låånga och ibland svåra att följa. Utan tvekan lånade Trettioåriga kriget från andra...Pink Floyd, Uriah Heep...men nu för tiden är det bara charmigt.
Trettioåriga krigets debutplatta är synnerligen svår att hitta på vinyl. Deras senare album går med lite tur att få tag på till hyfsat pris, men den här får man nog lägga upp en bra slant för. Den lär dock ha släppts på CD i mitten av 2000-talet.

Trettioåriga kriget släppte under den senare delen av 70-talet en rad LP-skivor. Den sista 1980, men då under namnet Kriget. Gruppen splittrades därefter men återförenades i början av 2000-talet och har därefter släppt flera nya album.

Nr: 2134/2222

* textrad ur låten Handlingens skugga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar