The Musical Box: Hippievågens signaturmelodi

lördag 13 juli 2013

Hippievågens signaturmelodi

One-Hit-Wonders – Del 11

Scott McKenzie skrev signaturen till hela hippierörelsen på 60-talet. Men vad gjorde han mer?

SCOTT McKENZIE – SAN FRANCISCO – 1974

Var det Scott McKenzie som var först med att ge One-hit-wondern ett ansikte? Hans lilla förföriska och oförglömliga pop-pärla San Francisco (be sure to wear some flowers in your hair) blev hela hippievågens signaturmelodi för en sommar, 1967. Men var tog han vägen sen?
Det blev ett par helt bortglömda LP-skivor och ett liv i musikbranschens skugga tills han avled för en tid sedan. Nog var San Francisco (låten alltså) en äkta One-hit-wonder.

Det var inte Scott McKenzie själv som skrev låten, det gjorde John Phillips i Mama´s & Papa´s. Den skulle användes som promotion för Montereyfestivalen, som de båda var med och arrangerade.

Ingen av dem hade nog tänkt sig att låten skulle få sånt enormt genomslag. När det nu för tiden visas nån hippiedokumentär i tv är den här låten garanterat med, tillsammans med Jefferson Airplanes White Rabbit, Doors Light My Fire och kanske Buffalo Springfields For What It´s Worth. Så nog blev John Phillips och Scott McKenzies lilla reklamjingel en lyckad fullträff alltid.

Den Scott McKenzie-LP jag har i min samling är en återutgivning av hans debutalbum från mitten av 70-talet (tror jag, det kan vara en 80-talare också...).

Här är dock låtordningen ändrad (till det bättre enligt Allmusic.com) jämfört med originalutgåvan från 1967.

De övriga låtarna, där John Phillips bidrar med några till, Scott McKenzie har skrivit ett par och resten är covers på andra dåtida storlåtar - Donovan och Tim Hardin - ligger ganska långt från San Francisco...om man säger så...

Nr: 1210/2222

1 kommentar:

  1. Ytterligare en låt som enligt många böcker var en signaturmelodi för hippie-eran var Get together. Den skrevs av Dino Valenti som var med i San Fransisco-gruppen Quicksilver messenger service.

    SvaraRadera