The Musical Box: Ska, punk och Fine Young Cannibals

lördag 13 juli 2013

Ska, punk och Fine Young Cannibals

One-Hit-Wonders – Del 3

Flera hitlåtar från samma platta, men sen tog det stopp. Fine Young Cannibals är kvalificerade för att kallas One-hit-wonder.

FINE YOUNG CANNIBALS – SHE DRIVES ME CRAZY – 1988

Fine Young Cannibals var riktigt inne ett tag i slutet av 80-talet. She Drives Me Crazy var dessutom en riktigt bra poplåt. Halvruffig vass rock med skarpa gitarrer och en sångare, Roland Gift, med en ganska säregen röst.

Flera av medlemmarna kom ursprungligen från brittiska skagruppen The Beat, så känsla för reggae fanns där också. Gift var gammal punkare. Det gick hem i Sverige 1988.
Men Fine Young Cannibals var inte någon ny grupp då, de hade startat redan 1985 och hade gjort en LP tidigare. She Drives Me Crazy var hämtad från deras andra album; The Raw & The Cooked från 1988.

De fick ett par hitsinglar till från den plattan. Good Thing var också en ganska bra låt och hyfsat stor hitsingel har jag för mig. Men trots fina förutsättningar tog det av någon anledning stopp för Fine Young Cannibals där. Någon mer LP släppte de aldrig.

Därför kan man nog kalla She Drives Me Crazy och Fine Young Cannibals för en One-hit-wonder.

Nr: ingår inte i samlingen, upphittad på golvet i garderoben.

3 kommentarer:

  1. FYC hade 5 top 10 hits alltså inget one hit wonder. Vad är det för pucko som kallar dem för One Hit Wonder ?

    SvaraRadera
  2. Jag är inte samma "anonym" som kommenterat ovan, utan jag är den som kommenterat på din blogg många gånger tidigare. Men jag får faktiskt instämma (även om jag inte vill vara otrevlig och kalla dig "pucko"). FYC:s debutskiva är riktigt bra soul-pop och innehåller ett antal riktigt starka låtar. Efter tiden med FYC har Roland Gift dessutom gjort minst en klart godkänd solo-skiva.

    SvaraRadera
  3. He, he. Jag är inte den som är den, jag ger mig så klart för fakta. Men i de första raderna i den här texten nämner jag faktiskt att FYC hade flera hits från The Raw & The Cooked.
    Varför de "fick" vara med på mitt One-hit-wonders-tema hängde på att det efter det blev väldigt tyst från dem.

    SvaraRadera