The Musical Box: Ett riktigt album från Lindsey Buckingham

söndag 7 juli 2013

Ett riktigt album från Lindsey Buckingham

LINDSEY BUCKINGHAM – OUT OF THE CRADLE – 1992

Äntligen en Lindsey Buckingham-skiva det går att lyssna på. Out Of The Cradle är på inga sätt lättlyssnad pop, men den är betydligt enklare att tycka om än den gamle Fleetwood Mac-gitarristens tidigare skivor, som var minst sagt knepiga.
Out Of The Cradle, som är en ganska ovanlig skiva...mest för att ingen vågade köpa den i början av 90-talet, är Lindsey Buckinghams tredje soloalbum.

Det tog honom fyra eller fem år att göra den. Resultatet blev riktigt lyckat, även om inte särskilt många uppmärksammade det då.

Lindsey Buckingham stod som soloartist, efter att ha lämnat Fleetwood Mac 1987, inte särskilt högt i kurs. Delvis för att hans tidigare soloplattor var minst sagt obskyra. Men kanske mest för att ingen trodde att han själv skulle kunna göra något lika ”bra” som Fleetwood Mac.
Om jag förstått saken rätt använde Lindsey Buckingham sina tidigare soloalbum, Law And Order och Go Insane, för att testa nya idéer till Fleetwood Macs album. Båda är därför minst sagt märkliga att lyssna på.

Men Out Of The Cradle är något helt annat. Den känns betydligt mer fullständig och kraftfullare än sina föregångare. En ”riktig” LP från Lindsey Buckingham, jo man tackar!

Melodierna är över lag starka och förstärkts genom Buckinghams som alltid bländande gitarrspel, både på elgitarr och akustisk.

Naturligtvis är låtarna kryddade med Buckinghams experimentlust och vilja att testa gränser. På hans tidigare album blev det ganska jobbigt, men här fungerar det.

Jag påstår därför att Out Of The Cradle är väl värd att lyssna på. Men att hitta skivan på vinyl är inte det lättaste. Vill du ha tag i den får du nog räkna med att slänga upp flera hundralappar...om den ens kommer ut till försäljning. De som redan har den släpper den ogärna från sig...

Nr: 2097/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar