The Musical Box: Prince psykedeliska album

onsdag 24 juli 2013

Prince psykedeliska album

PRINCE – AROUND THE WORLD IN A DAY – 1985

Det här är ett lysande album! Och det går att få billigt också. Med lite tur går den här LP:n att köpa loss för mellan tio och tjugo spänn. Hittar du den är det bara att slå till.

Det är ett av Prince mest intressanta album. Men var beredd på att det är extremt skruvat och märkligt...och väldigt annorlunda jämfört med Purple Rain och 1999.
Around The World In A Day brukar kallas Prince psykedeliska album. Dels för omslaget som har en dragning åt Sgt Pepper och dels för att det sägs vara inspirerat av Beatles psykedeliska period i slutet av 60-talet.

En och annan älskar LP:n, andra hatar den och förstår den inte alls. Det är sant att Around The World In A Day är svårlyssnat för den som inte är van.
Det är till exempel nästan helt befriat från hitlåtar, i stället får man leta efter detaljer, och det finns det gott om. Det är soul och funk, men det är också rått metalliskt, ett sprakande fyrverkeri av synthar och texter som inte bara antyder sex – det är sex.

Och det är ”psykedeliska”, flummiga, experimentella mellanakter. Prince utforskar marker där inte många varit tidigare. Kanske tassade Funkadelic och Parliament i gränslandet. Sgt Pepper och Their Satanic Majesties Request var där.

Around The World In a Day spelades in nästan parallellt med Purple Rain, men blev till skillnad från den ett kommersiellt fiasko.

För den som tycker sig ha tid och ett tillräckligt stort intresse kan dock Around The World In A Day bli en musikalisk upplevelse.

För den som inte har det kan det bli en plåga. De som känner så ska kanske nöja sig med Purple Rain...

Nr: 2122/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar