The Musical Box: Gary Glitter, smink och glamour

söndag 28 juli 2013

Gary Glitter, smink och glamour

Eftersom jag jämförde Bolan´s Zip-Gun med Gary Glitter i den tidigare artikeln känner jag mig nu tvingad att skriva några rader om den gamle glamrockkungen själv.

Kommentar: Den fortsatta historien om Gary Glitter tar dock en mycket obehaglig väg, då han efter sin storhetstid som rockstjärna åtalas och fälls för flera fall av pedofili. För mer info: se kommentarsfältet.

GARY GLITTER – GLITTER – 1972

Gary Glitter var ett fenomen redan innan han släppte sin första LP. 70-talets glamrock var glitter, smink och glamour. Gary Glitter var allt det där...men mer än dubbelt så mycket...

Det var nog tack vare det han en mycket kort period i början av 70-talets dekadenta glamvärld var den största superstjärnan på Londons rockklubbar.
Hans musik var därefter, bombastisk och pompös rock som svämmade över av klichéer och alla tänkbara publikfriande effekter, handklapp, doakörer, fläskiga trummor och ylande gitarrer.

På kort tid fick han flera hits; Rock And Roll, I´m The Leader Of The Gang...och så radioplågan Do You Wanna Touch Me*...låtar som borde vara ospelbara idag...men...

Nu när jag lyssnar på hans första platta igen kan jag inte låta bli att gilla den. Gary Glitter hade trots allt en ganska fast plattform i 50-talsrock. Och han gjorde det rätt bra...

Jag hittar referenser till allt från doo-wop till Elvis och Chuck Berry. Och att han säkert också kollat upp vad både Sweet, Slade och Mott The Hoople höll på med är givet. Det är faktiskt en kul LP att lyssna på.
LP:n Glitter lär inte gå till historien som ett musikaliskt nyskapande verk. Men den är ett av de bättre exemplen på vad 70-talets glamrock stod för.

Nr: 2137/2222

* Är inte med på den här LP:n

3 kommentarer:

  1. Är han nåt att skriva om denna tragiske pedofil som är bannad i sitt hemland efter att han deporterats hem från Vietnam o Kambodja där han suttit fängslad för pedofili.

    SvaraRadera
  2. På senare år är väl Gary Glitter känd för allt annat än just för musik:

    1997 lämnade Glitter in sin dator för reparation. Då teknikerna öppnade den fann man barnpornografiskt material på hårddisken. Hans skivor drogs in, konserter ställdes in och han dömdes till fyra månaders fängelse. Efter fängelsevistelsen har han bott på Kuba och i Kambodja, släppt en ny skiva men allmänt hållit en låg profil.

    5 mars 2006 dömdes han till tre års fängelse i Vietnam för sexuellt utnyttjande av två vietnamesiska flickor som vid tillfället för de misstänkta övergreppen var 11 respektive 12 år gamla. Straffet kunde ha blivit dödsstraff, men då flickornas familjer dragit tillbaka sina anmälningar efter att ha fått pengar av Glitter reducerades straffet. Glitter frigavs 19/8 2008 och utvisas ur landet. Efter att förgäves ha försökt få tillträde till Thailand och Hongkong återvände han till Storbritannien.

    28 oktober 2012 arresterades Glitter av brittisk polis i samband med utredningen kring BBC-medarbetaren och den misstänkte pedofilen Jimmy Savile.

    SvaraRadera
  3. Ser ibland hans plattor på Erikshjälpen och påtalar då för personalen hur det förhåller sig. Skivorna kasseras utan pardon.

    SvaraRadera