The Musical Box: Den sämsta är inte det sämsta

lördag 13 juli 2013

Den sämsta är inte det sämsta

One-Hit-Wonders – Del 1

Det hävdas med bestämdhet att Dexys Midnight Runners och låten Come On Eileen var en One-Hit-Wonder. Vi som var med och följde banden i nya vågen i slutet av 70-talet vet att det naturligtvis inte var så, Dexys var bättre än så och gjorde flera riktigt bra plattor.

DEXYS MIDNIGHT RUNNERS – TOO RYE AY – 1982

Ibland är det sämsta inte så illa. Too-Rye-Ay sägs vara det sämsta albumet med Dexys Midnight Runners. Men dåligt är det sista det är. Too-Rye-Ay från 1982 är gastkramande bra. Men i jämförelse med Kevin Rowlands andra skivor från den här tiden är den nog inte lika stark.
Att jag svävar på målet hänger på att jag inte har Dexys tredje och sista platta. Too-Rye-Ay är den andra, Searching For the Young Soul Rebels var debutskivan från 1980. Den var grym.

Och det är klart. Jämfört med den är Too-Rye-Ay lite spretig och väldigt mycket annorlunda. På Searching lirade Dexys soul-ska-influerad new wave-rock. Nervigt och hett. Det här är något helt annat.

Kevin Rowlands överraskade allt och alla genom att spela in en platta med irländsk-keltisk musik. Åtminstone var det musik som var väldigt inspirerad av folkmusik. Är det dåligt då?
Nej! Inte för ett ögonblick. Den här Kevin Rowlands-skivan är grymt bra. För någonstans träffar han rätt på den där lilla känsliga nerven mellan rock och folkmusik.

Den som gör att det kittlar till lite extra i musikörat. Jackie Wilson Said är en favorit, för att inte tala om Come On Eileen, som blev en hitsingel.

Nr: 1012/2222

2 kommentarer:

  1. One Hit Wonder ?? Dexys hade flera stora hits bl a låten Geno som också toppade Englandslistan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dej fullständigt!
      Jag blev jätteförvånad när jag hittade Come on Eileen i one-hit-wonder-listan...
      Tog med Dexys här pga det.

      Radera