The Musical Box: Gurvitz grymma gitarr

onsdag 10 juli 2013

Gurvitz grymma gitarr

GRAEME EDGE BAND – KICK OFF YOUR MUDDY BOOTS – 1975

Eftersom precis alla som skrivit om den här LP:n berättar samma sak: att det egentligen inte är ett album av Moody Blues-trummisen Graeme Edge, utan en platta av Adrian Gurvitz...så gör jag det också. Graeme Edge har bara gjort ett par av låtarna, resten ska krediteras gitarrgurun Gurvitz.
Eftersom alla sen också säger att det är en rätt okej platta, gör jag det med: Kick Off Your Muddy Boots är en ganska hyfsad rockplatta från mitten av 70-talet (så fick jag det sagt...).

Melodiös rock, lite, lite som Moody Blues, men ganska mycket mer gitarr (Gurvitz ni vet...).

Adrian Gurvitz är kanske mest känd för sitt samarbete med en annan gammal trummis, Ginger Baker*, i duon Baker-Gurvitz Army, som ungefär vid samma tid gjorde ett par omtalade album (på den tiden alltså...och bland folk jag kände då...), Elysian Encounter bland annat. Ingen av de skivorna finns dock i min samling.

Gurvitz tog med sig mer än gitarren hem till Graeme Edge. Han fick med sig konstnären som gjorde skivomslagen också, Petagno. De två första skivorna med Baker-Gurvitz Army och de två album Graeme Edge Band släppte har han också målat.

Petagno gjorde också omslag åt andra superhjältar; Led Zeppelin, Nazareth, Pink Floyd. Dock vet jag inte vilka omslag det då handlar om. Har du koll får du gärna höra av dej...
Vad gäller musiken på skivan har jag en klar favorit; The Tunnel, vilken är skivans enda instrumentala spår, men riktigt, riktigt fräck och funkig. Och Gurvitz grymma gitarr förstås.

Nr: 2112/2222

* Cream...bland annat...

2 kommentarer:

  1. Mest känd är väl Joe Petagno för att ha designat Motörheads klassiska dödskallelogo.

    SvaraRadera
  2. Där ser man...och det visar väl ungefär vilken koll jag har på Lemmy och Motorhead...

    SvaraRadera