The Musical Box: Härligt befriad blues

måndag 1 juli 2013

Härligt befriad blues

CUBY & THE BLIZZARDS – 1967

Jag fick tag i en LP med Cuby & the Blizzards i en dammig skivback på golvet i en second handaffär. Förmodligen hade den stått där länge, för dammlagret var så tjockt att jag fick torka av omslaget med en fuktig trasa när jag kom hem.
Det var värt besväret. Cuby & the Blizzards lirar härligt befriad och luftig blues, helt utan baktankar. Ungefär som Stan Webb och Chicken Shack. Eller John Mayall givetvis.

Plattan är från 1967 och heter Soul. Egentligen fick den namnet Groeten Uit Grollo, för Cuby & the Blizzards är från Holland. Men när skivan skulle ges ut i Tyskland fick den annat namn.

Bandet bildades redan i början av 60-talet och skaffade sig i Holland snabbt ett rykte. Det ledde till att Cuby & the Blizzards fick lira med storheter som Van Morrison & Them och till och med hoppa in hos Alexis Korner. De hängde med John Mayall och andra blueslegender.

Det har naturligtvis att sina spår på Soul, som håller minst lika hög klass som plattor med de brittiska bluesrockhjältarna från den här tiden. Cuby & the Blizzards sjunger på engelska och ungefär hälften av låtarna är deras egna, där Somebody Will Know Someday nog är det starkaste numret.

Men de gör också covers på bland annat John Lee Hooker med flera. En av de bästa är Baby Please Don´t Go, som Them gjorde odödlig några år tidigare och är skriven av Big Joe Williams.
Cuby & the Blizzards höll på fram till 1983 och gjorde under de åren 20 album. Under 2000-talet har dessutom två nya plattor kommit ut. Medlemmarna har skiftat genom åren, men grundaren och sångaren Harry Muskee samt gitarristen Eelko Gelling har varit med hela tiden.

Nr: 923/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar