The Musical Box: Black Crowes visste vad de hade

söndag 18 augusti 2013

Black Crowes visste vad de hade

Southern Rock - Del 16

BLACK CROWES – SHAKE YOUR MONEY MAKER – 1990

Redan med Hard To Handle stod det klart hur Black Crowes tänkt sig det. Svettig mullrande rock and roll. Stökig stonesrock med ett ohyggligt driv. Black Crowes satte ner fötterna i den svarta myllan i de amerikanska sydstaterna och talade om att Allman Brothers och Lynyrd Skynryd var hjältar.
Black Crowes är kaxiga. Musiken är kaxig. Attityden är kaxig. Och det var kaxigt att inte lägga Hard To Handle som första låt på förstasidan. Den kommer på b-sidan. Black Crowes visste vad de hade.
Okej då, Shake Your Money Maker är ”bara” hård rock som Black Crowes lärt av de bästa, Stones inte minst. Men de imiterar inte något annat band, utan hittar sin helt egen väg. Bandets sydstatsinfluenser är också solklara, Allman Brothers inte minst.

Jämfört med andra arvtagare till de stora southern rock-banden - Georgia Satellites tänker jag närmast på - känns Black Crowes mer gediget och originellt.

Därför blir också Shake Your Money Maker väldigt charmig och synnerligen rolig att lyssna på. Att Hard To Handle är en gammal cover - en Otis Redding-låt – gör ingenting.

Nr: 2128/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar