The Musical Box: Fjärde bästa bandet i Hull

torsdag 1 augusti 2013

Fjärde bästa bandet i Hull

HOUSEMARTINS – LONDON 0 HULL 4 – 1985

Bra 85:or och 86:or finns inte många, så när man får tag i nån är det bara att hänga på... Housemartins debutplatta London 0 Hull 4 är en av dem. Jag undrar nästan om man inte kan hävda att det är en av den tidens bästa popskivor. Happy Hour var ju en lysande singel.
Blixtrande britpop flera år före Oasis och Blur med röttarna i pubrock och new wave. Housemartins var både roliga och seriösa. De påstod sig dessutom ha ett budskap, sångaren Paul Heaton var både kommunist och kallade sig kristen.

Housemartins kom från Hull. Skivtiteln anspelar på att Housemartins ibland kallade sig ”the fourth best band in Hull”*.

Torsson var alltså inte först med den idén. Deras platta Det fjärde bästa bandet i Lund dök upp så sent som 2007 (så fick vi det utrett...).

London 0 Hull 4 fick skivkritikerna att geniförklara Paul Heaton och resten av bandet, vilket gjorde att skivan blev en av de bäst säljande LP-skivorna i England det året.

I Sverige uppskattades albumet också, där gick den så högt upp som till tredje plats på försäljningslistan, vilket måste anses vara väldigt bra för att vara ett tämligen okänt rockband från Hull (och dessutom bara det fjärde bästa).

London 0 Hull 4 är fortfarande en rolig platta att lyssna på. Den har klarat sig bra genom hela 90-talet och 2000-talet också.

Det är en lite småmysig LP att lägga på skivtallriken, Happy Hour, Get Up Off Our Knees, Anxcious, Sheep, det finns många bra poplåtar på den här plattan...

Nr: 1596/2222

* Red Guitars, Everything But The Girl och Gargoyles var de tre första enligt Housemartins.

2 kommentarer:

  1. Såg på 90s att Norman Cook Aka Fat Boy Slim varit med i Housemartins. Fan jag trodde Fat Boy Slim var en stor tjock Rap Neger. Housemartins gjorde ju en rad bra låtar.

    SvaraRadera