The Musical Box: Lou Reeds bästa livealbum

lördag 3 augusti 2013

Lou Reeds bästa livealbum

LOU REED – ROCK AND ROLL ANIMAL – 1974

Rock And Roll Animal är fortfarande ett fantastiskt livealbum. Trots att det bara är fem låtar på LP:n lyckas Lou Reed här locka fram själva essensen ur betydelsen av rock and roll. Uttrycket är kanske slitet, men upplevelsen blir nästan magisk, eller snarare förhäxande.
Det är inte konstigt att den här LP:n spelades så ofta förr. Det var faktiskt en ”festskiva”, en sån där platta som plockades fram framåt natten när den värsta yran lagt sig men inte avtagit helt.

Då fick Lou Reed upp stämningen igen med maniska Sweet Jane och bedövande, deprimerande Heroin och hårda metalliska, nästan punkiga White Light/White Heat.

Jag tror nästan alla hade Rock And Roll Animal på den tiden och jag antar att det fortfarande är det Lou Reed-album som sålt allra bäst. Lite ironiskt då att de bästa låtarna var från hans Velvet Underground-tid...
Ser man nu för tiden lite objektivt på plattan kan man nog tycka att det är lite för mycket gitarr och långa jam. Men å andra sidan är det så bra gjort att det inte gör så mycket. Här handlar det om stämning och känsla.

Plattan är inspelad under en konsert på Howard Stein´s Academy Of Music. Rock And Roll Animal är dock bara en del av den konserten. Den andra delen, som inte var alls lika bra, släpptes ett år senare med namnet Lou Reed Live.

Nr: 381/2222

1 kommentar: