The Musical Box: Kraftfullt och fantasirikt

söndag 11 augusti 2013

Kraftfullt och fantasirikt

OMEGA – OMEGA 3 - 1974

Omega 3 är kraftfullt, fantasirikt och ett mycket skickligt gjort album. Här finns allt från en funkig keyboard till ylande gitarrer och en stånkande hammondorgel. Ungersk krautrock...
Jag gillar skivan. Den fastnar aldrig i någon monoton upprepning av samma saker. Det är varierat, smart och tufft. Men det går inte att sätta fingret exakt på vad Omega egentligen vill säga.

Det är inte så konstigt att man får ett lite förvirrat intryck av Omega 3. Den är väl egentligen vad man kan kalla en samlingsplatta.

Alla låtar på skivan hade getts ut tidigare, men då med ungerska texter och lite annorlunda arrangemang.

Den här skivan sägs ge låtarna bättre rättvisa, mycket också genom en rent tekniskt bättre produktion.

Så Omega 3 kan absolut vara en inkörsport för den som tycker det är spännande med rockmusik från andra sidan Järnridån på 70-talet.

Den är dessutom väldigt mycket bättre än vad åtminstone jag trodde. Stormy Fire lär ha blivit en mindre hit när skivan gavs ut i Västeuropa 1974, som nog får sägas är mer rock än progrock, vilket den inte är ensam om på skivan.

Låten Spanish Guitar är däremot väldigt experimentell med både mellotron och en märklig melodislinga. Dessutom är orgeldominerade I Go Away en av mina favoriter. Det går inte heller att undvika att gilla det lite annorlunda anslaget med ungersk folk(?)musik.

En bra platta med andra ord, som dessvärre verkar vara ganska svår att få tag på nu för tiden.

Det är inte bara vinyl-LP:n som är utgången, så tycks det vara även vad gäller cd:n, då den också ser ut att vara bortplockade ur skivbolagets katalog.

För den som inte har koll på Omega:
...som var ett ungerskt rockband, bildat på 60-talet. På den tiden var det mycket ovanligt med rockband från andra sidan Järnridån. Omega tog sig dock på 70-talet över till Västtyskland och hängde på i den tyska krautrockvågen. De har gjort mängder med album genom åren, både med ungerska och engelska texter.

Nr: 1126/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar