The Musical Box: En uppenbarelse från Tommy James

tisdag 13 augusti 2013

En uppenbarelse från Tommy James

TOMMY JAMES – CHRISTIANS OF THE WORLD - 1971

Christians Of The World är ännu en briljant platta med Tommy James. Jag upphör aldrig att bli förvånad hur bra popmelodier han kunde snickra ihop. Här finns hur mycket trevligheter som helst. Det är inte utan anledning många kännare påstår att det här är ett av hans allra bästa soloalbum.
Men till att börja med får man inte lägga tonvikt vid de religiösa undertonerna som finns på skivan. På sina ställen är det till och med gospel. Varför Tommy James ägnade sig åt religiösa tankar på skivan har jag inte en aning om.

Men å andra sidan provade han i början av 70-talet på det mesta, allt från beatpop via pinkfloydisk spacerock till religion och psykedelia. Det kan vara ironi också...men det tror jag inte. Men det är nog inget snack om att hans bästa sidor var popmusiken och de psykedeliska undertonerna.
Christians Of The World har något av allt det där, om man räknar bort spacerocken. Här finns klara influenser av Beatles och andra 60-talshjältar samtidigt som han med hjälp av en synnerligen stökig fuzzgitarr och en gospelkör hittar vägen till Jefferson Airplane, kalifornisk sunshinepop och hardcore psykedelia.

Det här är en LP, som likt alla Tommy James album, bör spelas om och om igen. Musiken är både mångtydig och kristallklar. Frågan är bara om när man får uppenbarelsen.

Nr: 2057/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar