The Musical Box: Nyinspelning på samma vägar

onsdag 28 augusti 2013

Nyinspelning på samma vägar

NEIL YOUNG – OLD WAYS – 1985

1984 var Geffen Records så missnöjda med Neil Youngs skivor att de stämde honom. Hans skivor var inte tillräckligt kommersiella och alldeles för otillgängliga, menade bolaget.
Vad gjorde den gode Neil då?
Tog han mössan i hand och började skriva låtar som passade bolaget?
Så klart inte!
Vid den tiden var han ute på vägarna och lirade country med International Harvester. Tillsammans med dem gjorde han då en nyinspelning av plattan Old Ways, en skiva som Geffen redan 1982 hade sagt nej till att ge ut. Den här gången blev det ännu mer country...

Men Neil fick countrylegenden Waylon Jennings att hoppa in på de flesta spåren. Kanske var det därför Geffen förlät honom och gav ut skivan ändå.

Jag är inte helt säker på att Neil Young skaffade sig fler fans på grund av Old Ways. Men samtidigt fick han nog en del nya...

Neil Young gör det så klart väldigt läckert. Och Waylon Jennings, och en del andra countryartister som dyker upp på låtarna, blir uthärdliga. Till och med riktigt bra.

The Wayward Wind, en duett med Denise Draper, och låten Misfits, där astronauter i ett rymdskepp via länk följer en av Muhammed Alis matcher, är sköna saker.

Old Ways är kanske inte Neil Youngs bästa. Men det är ingen dålig platta!

Nr: 358/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar