The Musical Box: Mäktigt av Savage Rose

tisdag 6 augusti 2013

Mäktigt av Savage Rose

SAVAGE ROSE – BABYLON – 1972

Man kan absolut inte tro att Savage Rose är en dansk grupp när man hör det här albumet. Det är soul och gospel som den var hämtad direkt från amerikanska södern. Men skivan är inspelad i Köpenhamn och alla låtarna är skrivna av tvillingbröderna Anders och Thomas Koppel.
Jag kan inte mycket om gospel, men den här skivan gillar jag verkligen. Savage Rose, och sångerskan Annisette med sin mycket speciella sångröst, har här gjort ett rent av gripande album. Jag sitter som klistrad och kan inte låta bli att följa med i musiken.

Annisette har hjälp av både barnkör och gospelgruppen The Stars Of Faith. Det är kraftfullt och mäktigt, men att det är Annisette som styr är det ingen tvekan om.
Danska Savage Rose är i Sverige förmodligen mest känt för sin LP Dödens triumf, egentligen en soundtrack till en avantgardebalettuppsättning, där musiken närmast kan kallas progressiv rock. Babylon är faktiskt utgiven samma år, men är något helt, helt annat.

Då ska det väl också sägas att Savage Rose, som gjorde sin första LP redan 1968, har släppt över 20 album och har genom åren passerat ett flertal olika musikstilar.

Jag vet, jag borde väl egentligen ha den här plattan på vinyl. Men vet du hur dyr den brukar vara när den vid några ytterst få tillfällen kommer ut till försäljning? Nej, än så länge har jag fått nöja mig med CD:n, en återutgivning släppt på 90-talet.

Nr: 1/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar