The Musical Box: En länk mellan country och sydstatsrock

lördag 17 augusti 2013

En länk mellan country och sydstatsrock

Southern Rock - Del 1

OUTLAWS – HURRY SUNDAWN – 1977

Outlaws är på något sätt länken mellan Eagles countryrock från det tidiga 70-talet och Sydstatsrocken. Skivan Hurry Sundawn bytte jag till mig någon gång i slutet av 1970-talet, när Eagles var som störst och man bara ville ha mer.
Outlaws blev ingen besvikelse. Tvärtom. Titelspåret Hurry Sundawn är en låt som både kunde tagits upp av västkustrockare eller ett sydstatsband. I Outlaws tappning blir det en skön mix av båda.

Här finns både den tunga och mustiga rocken från södern och ökenviddernas sanddoftande blåst. En förnimmelse av träskens kajmaner och en rasslande skallerorm.

Gruppen spelar både den tunga gitarrbaserade rock, som kännetecknade Allman Brothers och andra sydstatsrockare, och luftig, lätt countryrock, ungefär som tidiga Eagles, med banjo, slidegitarr och hela kitet. Men med mycket mer gitarrer.

Gruppens kopplingar till sydstatsrocken är tydliga inte bara i musiken. Outlaws från Florida blev mer eller mindre upptäckta av Ronnie van Zandt i Lynyrd Skynyrd. Kanske var det hans förtjänst att gruppen efter flera turer gjorde sin första platta.

Debuten släpptes 1975 och följdes upp av en rad lysande album.

Nr: 1366/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar