The Musical Box: Dave Edmunds raggarrock

fredag 27 september 2013

Dave Edmunds raggarrock

Dave Edmunds – Del 3

DAVE EDMUNDS – GET IT – 1977

Detta är rock & roll!. Get It är en platta fullproppad med lysande små pubrockörhängen, en och annan svettig countrylåt, rhythm & blues, rockabilly och några Nick Lowe-pärlor. En kanonplatta helt enkelt. Get It var den LP som fick mig att få upp ögonen för Rockpile, för Nick Lowe och brittisk pubrock.
Det var nog ingen tillfällighet att jag fick tipset om skivan av en gammal jönköpingsraggare. Det var precis sån här musik de ville ha i sina amerikanare när de kom glidande på stråket mellan Hamnplan och Snik-Olles på Torpa.

Innan det hade jag inga som helst planer på att skaffa nån LP med Dave Edmunds. Hans två första album hade varit ganska trista saker, perfektionistiska coverinspelningar gjorda i hans hemmastudio i Wales. Men Get It var något helt annat. Nu var Dave Edmunds inte ensam utan hade ett helt band bakom sig.
Dessutom tog han hjälp av Nick Lowe med låtskrivandet, som bidrog med flera nya låtar och dessutom arbetade om det lånade materialet. Resultatet blev mer än bra.

Get It är än idag en riktigt kul rockplatta att lyssna på...om man är på det humöret vill säga... Tar jag inte alldeles fel blev Get It på något sätt också starskottet för Edmunds och Lowes band Rockpile, som en kortare period i slutet av 70-talet var ohyggligt populära både i England och här i Sverige.

Det i sin tur gav upphov till en rad briljanta och numera klassiska pubrockplattor med både Dave Edmunds, Nick Lowe och Rockpile.

Nr: 1734/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar