The Musical Box: UFO, boogierock och nostalgi

söndag 22 september 2013

UFO, boogierock och nostalgi

Live – Live – Live...Del 6

UFO – LIVE – 1974

De flesta är nog överens om att UFO:s hårdrockkarriär startade på allvar 1974 med albumet Phenomenon. Då hade de värvat underbarnet Michael Schenker från Tyskland och gjorde – för den tiden – rätt brutal hård rock.
Men UFO gjorde skivor innan det, då med Mick Bolton som leadgitarrist. I början av 70-talet lirade de spacerock och gav ut två album, UFO 1 och UFO 2 (eller Flying, vilket man vill).

Det där kulminerade med en liveplatta 1972, UFO Live, inspelad under en turné i Japan, som av någon anledning sällan nämns i officiella diskografier över bandet.

Inte för att den är så där jättebra. Ljudet är kasst, låtarna är lite för stökiga och ruffiga och Michael Schenker är en bra mycket bättre gitarrist än Bolton.

Men det finns en del läckra saker, låtar hämtade från UFO:s spacerockplattor, ettan och tvåan. C´mon Everybody, Who Do You Love och ”eposet” The Coming Of Prince Kajuku.
Spacerock förresten? Det är jag inte säker på att det är. På den här skivan låter UFO mer som ett gammalt hederligt boogierockband, som inte har vett att sluta låtarna i tid.

För de flesta är långa, och rätt sega saker. En sak är säker. Ingen hade nog hört talas om UFO om de inte lyckats övertala Schenker. Det hindrar ju inte jag gillar den här plattan ändå, lite grand. Förmodligen bara av nostalgiska skäl...

Nr: 1326/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar