The Musical Box: Nazareth bevisade sin storhet

lördag 21 september 2013

Nazareth bevisade sin storhet

Live – Live – Live...Del 3

NAZARETH – SNAZ - FULL HOUSE – 1981

Efter Malice in Wonderland och The Fool Circle i början av 80-talet, fanns det inte mycket hopp om Nazareth. Manny Charlton och Dan McCafferty såg ut att hopplöst dragits ner i mainstreamträsket och dansbandspop.
Därför är Nazareths livealbum från 1981, Snaz – Full House, en sån där lysande och skojig överraskning man inte trodde var möjlig.

Det här är nog ett livealbum som är helt oumbärligt för alla gamla nazareth-fans. Det här är Nazareth på sin höjdpunkt som liveband. Snaz är en riktigt bra – och råtung – heavymetalplatta.

Ska man vara ärlig höll Nazareth aldrig samma råa klass på sina studioalbum som Led Zeppelin, Black Sabbath och andra samtida konkurrenter.

På något sätt blev det alltid lite för snällt. Även om Dan McCaffertys röst var bättre och raspigare än någon annan, Gillan oräknad, var Nazareth ändå lite för trevligt.

Efter att ha kört igenom Snaz ett antal gånger tycker jag så här. Live gör Nazareth sin grej så mycket bättre än både Zeppelin och Sabbath. Här visar de skotska hårdrockhjältarna hur bra de var – egentligen.

Inspelningen är från en konsert i Vancouver där Charlton och McCafferty öser på från första till sista låten. Höjdpunkter är storheter som This Flight Tonight, Razamanaz, Hair of the Dog och Telegram.

Sen gör bandet ett antal lysande covers, J J Cales Cocaine, Yardbirds gamla brottarhit Shapes of Things och inte minst, och väldigt överraskande, en fräck version av ZZ Tops superhit Tush.

Nr: 1699/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar