The Musical Box: En variant på A Quick One

söndag 29 september 2013

En variant på A Quick One

THE WHO – THE WHO – 1968

Det är inte helt enkelt att ha koll på The Whos tidiga album. Det finns massor av olika pressningar, samma skivor med delvis andra låtar och andra namn i olika länder och alla möjliga andra varianter på det.
Den här LP:n från 1968 är inte som många tror The Whos första platta. Det är i stället en tyskpressad LP, något av ett samlingsalbum...vilket inte heller stämmer.

De flesta låtarna är nämligen hämtade från gruppens ”riktiga” LP A Quick One från 1966. Åtta av de tolv låtarna kommer från detta album. Om det är nån som kan historien bakom den här skivan bättre än så får ni gärna höra av er och berätta...

Den där osäkerheten gör att priserna på skivan, när den nån enstaka gång kommer ut till försäljning, är väldigt skiftande. Det finns säljare som vill ha flera hundralappar...det finns andra som knappt begär en femtiolapp.

Men det hindrar inte att det är en riktig klassiker ändå. Här finns några av mina absoluta Who-favoriter; Boris The Spider och I´m A Boy.

Boris-låten är förresten inte en Townshendlåt, han skrev ju de flesta låtarna även på den tiden, utan i stället en låt av John Entwhistle...om nu detta har någon betydelse.

Rolig är den i alla fall och kanske en av Whos allra bästa låtar någonsin, definitivt är det The Ox bästa...men han skrev å andra sidan inte särskilt många.

För samlare av The Who är det så klart en oumbärlig skiva, oavsett om A Quick One redan står i hyllan. Det beror i så fall på låtarna In The City, Circles och Disguises som vad jag vet inte finns på nån annan skiva (men det gör det säkert...).

Just det. Måste nog nämna ett par låtar till. Run Run Run, märkliga covern Heatwave och Whiskey Man måste jag bara ha med.

Nr: 1465/2222

2 kommentarer:

  1. Den här tyska plattan är i stereo, medan A Quick One är helt i mono, om jag minns rätt, så den är lite speciell. Återutgivningarna på CD är däremot i stereo (A Quick One).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, det förklarar saken lite bättre, tack!

      Radera