The Musical Box: Lita inte på Rare Earth

lördag 14 september 2013

Lita inte på Rare Earth

RARE EARTH – BACK TO EARTH – 1976

Rare Earth är inte ett dugg pålitliga. Man vet aldrig vad det kan bli när de här herrarna dyker upp. Tuff rå, nästan psykedelisk funk eller vanlig discopop, vilket det växlades mellan på de olika skivorna.

Och det nästan oberoende av vem som just då var med i bandet. Eller vilket år skivan spelades in. Back To Earth från 1976 är en platta jag bråkat med mer än en gång.
Den gjordes när bandet helt klart var på nedgång, skivbolaget var missnöjda och det byttes medlemmar till höger och vänster. På ett sätt är det en riktig skitskiva.

Den har inget med bandets stökiga funkplattor att göra. Det är väldigt mycket soul och disco. Alldeles för mycket för att jag ska komma överens med Back To Earth.

Här låter Rare Earth som vilket 70-tals discoband som helst, Fat Back Band, Hues Corporation och såna där. Såna saker blir inte jag golvad av.
Men en käftsmäll hinner Rare Earth dela ut innan jag hinner lyfta bort pickupen, förstaspåret It Makes You Happy. Inte för att det på något sätt är ”psykedeliskt” eller scratchig råfunk i Mothers Finest-stil.

Nej, jag kommer väldigt bra överens med just den låten bara för att Rare Earth här hittat nåt spännande och för dem ganska udda, lite som Dr Johns funkigt kryddiga louisianaboogie.

Men sen är det roliga slut för min del. Redan i nästa låt rättar Rare Earth in sig i ledet och lirar discopop. Nej, de här gossarna vet man inte var man har.

Nr: 1758/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar