The Musical Box: Västkustpop när den är som bäst

torsdag 5 september 2013

Västkustpop när den är som bäst

JACKSON BROWNE – FOR EVERYMAN - 1973

Jackson Brownes album For Everyman brukar rätt ofta dyka upp i begagnatbackarna i diverse second hand-butiker. Hittar du den tycker jag du ska slå till.
Det gäller så klart bara om du gillar amerikansk västkustpop och stämningsfullt gitarrspel. Men köper du skivan får du vara förberedd på att det inte uppstår några direkta reaktioner. Det här är en LP som nog ska spelas flera gånger innan den där aha-upplevelsen inträffar. Då blir den å andra sidan väldigt bra och risken är stor att du spelar den i flera dagar utan att tröttna. Det hände i alla fall mig.

For Everyman är Jackson Brownes andra album och hans andra alldeles lysande pop-platta i rad. Det finns hur många exempel som helst på artister som hamnat i fruktansvärd knipa när de ska ge ut en uppföljare.

Det gjorde nog Jackson Browne också, den här plattan är inte riktigt lika stark som debutskivan. Och möjligtvis kliade han sig i huvudet rätt ordentligt innan han gav sig på den.

Lösningen blev att han hämtade upp ett antal gamla låtar som han tidigare skrivit åt andra artister. Bland annat annat Take It Easy som Eagles gjort till en storsäljare något år innan.

Låten These Days tog han tillbaka från Nico, som hade haft den med på sitt album Chelsea Girl. En annan del av lösningen var att ta med David Lindley bland sina musiker. Det visade sig vara lyckat.

Hans gitarrspel gav Jackson Brownes musik en större och något vidare dimension som inte var till nackdel. For Everyman är ett riktigt bra album med amerikansk västkustpop...när den är som allra bäst.

Nr: 490/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar